Login

DNA Marker training

In de vloeistof waarmee de dader “gemarkeerd” wordt bevinden zich twee bijzondere componenten: 
Ten eerste een marker die bij belichting met een bepaalde frequentie UV-licht fluoresceert (oplicht). Bij voldoende feiten en omstandigheden die hiertoe aanleiding geven kan de Politie een verdachte met een UV-lamp aanlichten om de aanwezigheid van de markering vast te stellen. Zonder UV-licht is de markering niet zichtbaar, ook niet voor de verdachte.
Ieder spuitbusje bevat een unieke DNA-code, net zo uniek als het DNA van de medewerker maar natuurlijk niet menselijk. Bij gebruik van de spuitbus zal de gebruikte DNA-code worden geregistreerd in het proces-verbaal van de aangifte.  Indien later bij een verdachte een markering wordt aangetroffen kan de Politie of andere toezichthoudende organisatie het hierin aanwezige DNA laten analyseren. Als de code die het laboratorium na analyse rapporteert overeenkomt met de opgenomen code vormt dit voor de Politie sterk ondersteunend bewijs, dat de betreffende verdachte ten minste aanwezig was op de plaats delict.

Het beoogde doel van de DNA Marker is vooral preventie. Doordat het middel duidelijk zichtbaar op de man/vrouw aanwezig is, gaat er een zekere afschrikwekkende werking van uit. De mate van afschrikking kan worden versterkt of verzwakt door de houding en het optreden van de medewerker.

Het verdient aanbeveling een gedegen training te ondergaan zodat u precies weet hoe u de DNA marker dient te gebruiken.

Doelgroep: mederwerkers met toezicht, beveiliging of opsporing belast.

Duur training: 1 dagdeel

Voor informatie of een offerte kunt u contact opnemen met A.Weijers

 

DNA_marker